Jakie wybrać drzewo do wędzenia – mokre czy suche?

Wielu z nas woli wytwarzać własną żywność, zamiast kupować ją w sklepach i nie ma się co dziwić, ponieważ nasze własne wyroby są nie tylko bardziej naturalne i wolne od chemii, ale także możemy je wykonywać zgodnie ze swoim gustem, jak tylko sobie wymarzymy. Niezwykle popularne jest robienie przetworów, takich jak dżemy czy owoce w syropie, lub też różnego rodzaju konserw. Tworzenie własnej żywności z owoców i warzyw, jest zarówno popularne, jak i łatwe i intuicyjne, przez co możemy spotkać się z tym w wielu domach. 

Problemy pojawiają się, kiedy chcemy wytwarzać żywność z produktów takich jak mięso. Kiedy jemy różne szynki, czy też inne rodzaje wędlin, zazwyczaj kupujemy je w sklepach, nie zwracając uwagi na to, co takie produkty w sobie zawierają. Na co dzień pakujemy w nasze organizmy ogrom szkodliwych substancji, warto, jest więc ograniczać tę liczbę na wszystkie możliwe sposoby. Wśród amatorów domowego wytwarzania żywności, bardzo łatwo jest spotkać osoby, które za najlepszy sposób wytwarzania wyrobów mięsnych, uważają wędzenie. Jest to niezwykle popularny sposób wytwarzania pokarmu, znany i stosowany od wielu wieków, a jedną z jego największych zalet jest bez wątpienia fakt, że nie jest to skomplikowany proces i nawet największy amator będzie w stanie mu sprostać. 

Można wędzić wiele części, a także rodzajów mięsa, które przygotowane w domowy sposób, bardzo często smakuje lepiej, niż jakiekolwiek produkty kupowane w marketach. Efekty wędzenia mogą bywać bajeczne, jednak jeśli chcemy, by tak właśnie było, musimy podjąć kilka kroków i upewnić się, że wszystko jest przygotowane odpowiednio. Wiele osób zadaje sobie pytanie, na jakim drzewie powinno się wędzić, by osiągnąć jak najlepszy efekt. 

Na szczęście Internet przychodzi z pomocą i pomaga rozwiać te wątpliwości, oraz dowiedzieć się ciekawych i potrzebnych rzeczy o wszystkich aspektach wędzenia, oraz co zrobić, by miało ono jak najlepszy efekt. W dalszej części wpisu sprawdzimy, jakie drzewo do wędzenia wybrać, i czy powinno ono być mokre, czy suche.

Jakie drewno do wędzenia – suche czy mokre?

W takim razie, jakie drewno do wędzenia wybrać – suche czy mokre? Kiedy zamierzamy wędzić, jednym z najważniejszych czynników wpływających na tego efekty, jest drewno, jakiego używamy do wędzenia, a także to, czy jest ono mokre, czy suche. Na smak mięsa wpływają głównie przyprawy, marynaty czy zalewy, ale właściwe wędzenie jest najważniejszym aspektem całego procesu wytwarzania żywności. Kiedy zastanawiamy się, jakie drewno wybrać do wędzenia – suche czy mokre, warto jest posłuchać powszechnie panującej opinii, że nadmierna wilgoć jest naszym wrogiem. 

Jakie wybrać drzewo do wędzenia - mokre czy suche

Należy za wszelką cenę unikać mokrego drewna, ponieważ wilgoć może niszczyć nasze wyroby, a także osadzać się na nich i sprawiać, że przestają nadawać się do jedzenia. Drewno do wędzenia musi być suche i nie ma od tej zasady wyjątków, bez względu na plotki, które mogą o tym krążyć, dodatkowo do cięcia drewna warto zastosować pilarkę Oregon PowerSharp. To jedna z najważniejszych zasad poprawnego wędzenia, często decydująca o tym, jaki będzie końcowy efekt procesu.

Jakie drzewo do wędzenia?

Przed podjęciem się tego zadania, powinniśmy zadać sobie pytanie, jakie drzewo do wędzenia wybrać oraz co pozwoli nam przygotować jak najlepsze produkty. To, czy drewno będzie mokre, czy suche, jest niezwykle ważne, jednak warto, jest wiedzieć więcej o materiałach, które będziemy wykorzystywać. Jako drzewo do wędzenia, najczęściej stosuje się drzewa liściaste, szczególnie olchę. Często wykorzystuje się też drzewa owocowe, takie jak jabłoń, grusza czy śliwa, ponieważ oprócz tego, że są one twarde i idealne do wędzenia, nadają wyrobom niezwykle ciekawego posmaku. 

Profesjonaliści sugerują, że kiedy wybieramy – jakie drzewo wybrać do wędzenia, nie powinniśmy trzymać się jednego gatunku i śmiało je łączyć, co może pozwolić nam osiągnąć wspaniałe rezultaty, zarówno, jeśli chodzi o wygląd, jak i o smak. Popularną praktyką jest dorzucanie do ognia nie tylko drewna, ale rzeczy takich jak jałowiec, który nadaje bardzo charakterystyczny, dymny posmak, który uwielbiany jest przez wiele osób. Najważniejsze jest, by trzymać się wskazówek, które pozwolą nam na wytworzenie jak najlepszych produktów domowej roboty.

Wojciech Kamiński

Na portalu eFakty24.pl ciągle się rozwija w roli redaktora. Ukończył studia ekonomiczne i budownictwo. Jest na bieżąco z pojawiającymi się nowinkami technologicznymi i trendami modowymi. Poza  rolą redaktora, w wolnym czasie uwielbia spędzać czas na wnikliwej eksploracji Internetu oraz preferuje wymagające gry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.