Biały nalot na kabanosach – czy powinniśmy się martwić? Wyjaśniamy!

Z pewnością każdy z nas choć raz w życiu jadł kabanosy. Najczęściej pojawiają się one na stołach w trakcie różnych imprez, czy przyjęć. Przede wszystkim ta aromatyczna przekąska, wpisała się w menu kulinarne wielu Polaków i nie tylko. Jednak często pojawia się wiele pytań, które odnoszą się do tego, w jaki sposób powinien smakować prawdziwy, klasyczny kabanos? Po czym poznać, że ta niezwykle smaczna przekąska jest dobra, i faktycznie nadaje się do spożytkowania? Często pojawia się biały nalot na kabanosach, co to dokładnie oznacza? W dalszej części wpisu znajdziesz odpowiedź na te pytania.

Kabanosy to inaczej nazwane kiełbaski, które bardzo często goszczą w trakcie przerw śniadaniowych, jako szybka, i pożywna przekąska. Mogą one zaspokoić nieposkromiony głód, tak naprawdę o każdej porze dnia. Często decydujemy się na zakup kabanosów w do pracy, w momencie kiedy nie zdążyliśmy przygotować odpowiedniego posiłku. Z pewnością każdy z nas zna połączenie zwykłej kajzerki z kabanosem, w tym przypadku nic do szczęścia więcej nie potrzeba. Tak czy inaczej, kabanosy to rewelacyjna przekąska. Jednak jest pewna kwestia, która budzi niepokój, chodzi o biały nalot na kabanosach. W związku z tym postanowiliśmy się temu przyjrzeć bliżej.

Biały nalot na kabanosach – czym jest?

W takim razie, czym jest biały nalot na kabanosach? Przede wszystkim przed poznaniem odpowiedzi na to pytanie, warto zapoznać się z tym w jaki sposób powstaje ta przekąską oraz sprawdzimy, jak wygląda jego geneza. Kabanosy to zyskująca na coraz to większej popularności przekąska, w postaci długiej, cienkiej kiełbaski. W Polsce jest ona bardzo chętnie spożywana, i występuje w wielu różnych postaciach. Najczęściej jest ona przygotowywana z mięsa drobiowego i wieprzowego. Po peklowaniu, kabanos zostaje poddawany procesowi suszenia, a następnie jest ona wędzona.

Dzięki swojej kruchości zyskuje wiele pozytywnych opinii konsumentów. W momencie, gdy przetniemy kabanos na pół widać dokładnie całe wnętrze składające się z tłuszczu i mięsa. Na rynku dostępnych jest wiele smaków, ale do klasycznych zalicza się wędzone drobiowe i wieprzowe, oczywiście spotkać można również ostre, smaku chili, serowe i wiele innych. Ciekawostką jest fakt, że nazwa „kabanos” ma swoje źródła od słowa „kaban” z języka tureckiego, które oznacza wieprz. Czy biały nalot na kabanosach jest groźny?

Z pewnością zastanawiacie się nad tym, jak dokładnie wygląda proces technologiczny kabanosów i co jest przyczyną tego, że pojawia się na nich biały nalot? W tym celu do stworzenia idealnego kabanosa potrzebne jest mięso, w tym przypadku idealne mięso to te klasy A i B. W pierwszej kolejności należy odpowiednio rozdrobnić mięso na specjalnym wilku, który posiada oczka tnąca o średnicy nie przekraczającej 10mm. Kolejnym krokiem jest użycie przypraw, najczęściej w tym celu stosuje się wszystkim znany pieprz, gałkę muszkatołową, sól oraz cukier. Każda firma zajmująca się produkcją kabanosów ma swoje unikalne przepisy. Czy w tym przypadku skład ma wpływ na to, że pojawia się biały nalot na kabanosach? Sprawdzimy w dalszej części wpisu. Po przygotowaniu w ten sposób mięsa, poddaje się materiał procesowi osadzania, na samym końcu wędzimy mięso. Cały proces trwa nawet do pięciu dni!

Biały nalot na kabanosach – czy powinniśmy się martwić? Wyjaśniamy!

Kolejną ciekawostką odnoszącą się do produkcji kabanosów jest to, że wymagane jest mięso z dużą zawartością tłuszczu typu śródmięśniowego, w tym przypadku najlepsze jest mięso pochodzące ze świni. Kabanos, który charakteryzuje się wysoką jakością powinien być kruchy, a przy łamaniu powinien również oddawać specyficzny dźwięk. Jak powstały pierwsze kabanosy, i dlaczego pojawia się na nim biały nalot? W przeszłości, a dokładnie w latach dwudziestych ubiegłego wieku, w Polsce lokalne masarnie zaczęły zajmować się produkcją cienkiej przekąski, które z biegiem lat zaczęły zyskiwać na popularności, czy wtedy również pojawiał się biały nalot na kabanosach?

Przede wszystkim biały nalot na kabanosach to naturalne zjawisko, które najczęściej pojawia się na wszystkich rodzajach kabanosów, bez względu na to, czy są suche, czy wędzone. Biały nalot na kabanosach powstaje w momencie, kiedy sól kuchenna, oraz białko, czy inne fosforany ulegają procesowi tzw. „krystalizacji”. Najczęściej ten biały nalot nazywa się kreatyniną, bądź kreatyną. Czy biały nalot na kabanosach jest groźny dla człowieka? Odpowiadamy, nie jest groźny i można bez problemu spożywać takiego kabanosa.

Wojciech Kamiński

Na portalu eFakty24.pl ciągle się rozwija w roli redaktora. Ukończył studia ekonomiczne i budownictwo. Jest na bieżąco z pojawiającymi się nowinkami technologicznymi i trendami modowymi. Poza  rolą redaktora, w wolnym czasie uwielbia spędzać czas na wnikliwej eksploracji Internetu oraz preferuje wymagające gry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.