Sernik to jedno z klasycznych i najpopularniejszych słodkich ciast, jednak wcale nie jest tak proste w upieczeniu, jak się wydaje. To, że nie wymaga tak wielu składników jest jego podchwytliwym sposobem na trudność w wykonaniu go. Sernik powinien być puszysty, stanowiący jednolitą masę i odpowiednio wyrośnięty – to podstawowe cechy tego ciasta, które wymaga się podczas prawidłowego wypieczenia. Wiele osób zmaga się z problemem opadania sernika po jego upieczeniu. Dlaczego sernik opada? Dziś odpowiemy Wam na to pytanie oraz podpowiemy kilka sposobów i porad, aby uniknąć tego błędu.
Odpowiedzi na pytanie, dlaczego sernik opada jest wiele. Powinien mieć odpowiednie właściwości, składniki, ich ilość jak i odpowiednie proporcje, które przyczyniają się do wyrośnięcia i puszystości sernika. Najczęściej popełnianym błędem i przyczyną opadania sernika jest to, że jest za mocno dopieczone, przez co powstaje suche ciasto. Za tym idzie odpowiedni moment wyciągnięcia sernika z piekarnika.
Oto kilka patentów, jak temu zapobiec! W dalszej części wpisu, wyjaśnimy, dlaczego sernik opada i co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu, w ten sposób zaczerpnęliśmy informacji na różnych forach dyskusyjnych.
Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Forum dyskusyjne
W takim razie, dlaczego sernik opada? Tak jak wspominaliśmy wcześniej, odpowiedni moment na wyciągniecie ciasta z piekarnika ma ogromny wpływ na jego ostateczną jakość. Często popełnianym błędem jest wyciągnięcie ciasta z piekarnika od razu po jego upieczeniu. Jest to jednak błąd, o którym dość często się wspomina na forum dyskusyjnym. Co zrobić jednak, gdy ciasto jest już zarumienione? Warto wyłączyć piekarnik, ale ciasto w nim zostawić na jakiś czas. Chodzą pogłoski, że może to źle wpływać na właściwości i smak ciasta, dlatego warto uchylić po prostu drzwiczki piekarnika. Taka czynność sprawi, że zostanie on dalej puszysty, przebywając w cieple oraz podpiekając się do końca. Sernik należy pozostawić do około pół godziny w uchylonym piekarniku.
Zostając przy temacie pieczenia, musimy trzymać się odpowiedniej temperatury. Jak wiemy, w Internecie, z for dyskusyjnych, czy książkach kucharskich można znaleźć masę przepisów na sernik, jednak przyjęty czas i temperatura pieczenia to 180 stopni, nie dłużej niż pół godziny. Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Warto stopniowo obniżać temperaturę. Pieczenie może potrwać nieco dłużej jednak gwarantujemy Wam, że stopniowe zejście do całkowitego wyłączenia piekarnika pozwoli cieście przyzwyczaić się do temperatury, przy czym nie opadnie i zatrzyma swoją odpowiednią puszystość.
Sprawdź również – Piekarnia Hert – sprawdzamy opinie klientów
Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty?
W takim razie, co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Wspomnieliśmy już o temperaturze, która ma ogromny wpływ na zachowanie puszystości ciasta oraz na, aby ciasto nie opadało. Jednak za utrzymanie puszystości odpowiadają głównie użyte składniki. Przed przygotowaniem ciasta powinny być one przechowywane w temperaturze pokojowej. Często mówi się o tym, że ciasto zostało przygotowane ze składników wyjętych bezpośrednio z lodówki, wpływa na to, że sernik traci prawidłową puszystość. Jest to dość często popełniany błąd, a tak wiele zmienia!
Trzymając się dalej składników, głównym jest ser, który zawiera, jak sama nazwa wskazuje – sernik. Warto zainteresować się tematem, poszukać opinii na forum dyskusyjnym, bądź samemu próbować różne rodzaje sera. Na rynku pojawia się niezliczona ilość serów, w związku z tym warto wybierać te, które pochodzą od sprawdzonych producentów.
Ostatnią, bardzo znaną metodą na to, aby sernik nie opadł i był puszysty jest wykonanie kąpieli wodnej. Kąpiel wodna polega ona na umieszczeniu foremki z ciastem w naczyniu z wodą. Warto wtedy jednak zadbać i upewnić się, że nasza foremka jest szczelna i nie przepuści wody. Poziom wody powinien być równy poziomowi i wysokości ciasta. Para wodna uwalniana z naczynia świetnie wpłynie na nawilżenie ciasta, dzięki czemu nie opadnie przez suchość oraz ciasto będzie puszyste.
Pieczenie każdego ciasta to metoda prób i błędów. Oprócz patentów, które przygotowaliśmy na to, co zrobić aby sernik nie opadł i był puszysty, pamiętajcie o tym, aby analizować własne błędy, które popełniono, do momentu, aż wyjdzie Wam idealne ciasto. Możecie również posłużyć się sposobami, które pojawiają się na różnych grupach dyskusyjnych. Spytajcie członków rodziny, znajomych co stosują, aby ich sernik był puszysty i nie opadł. Spróbujcie jednak najpierw metod podanych przez nas, a gwarantujemy Wam rozwiązanie popełnianego często błędu i poprawienia jakości sernika!