Jak zrobić domowe masło z mleka, śmietany, awokado i klarowane?

Jak zrobić domowe masło z mleka, śmietany, awokado i klarowane

Polska kuchnia jest jedną z najlepszych, o czym świadczą liczne opinie odwiedzających nasz kraj. Mamy wiele wspaniałych smaków z różnych regionów Polski. Smaki, które mamy w Polsce często są prezentowane na różnych targach gastronomicznych na całym świecie. Dzięki otwartości oraz podróżowaniu możemy poznawać także smaki innych krajów. Obecnie masło w Polsce cieszy się dużą popularnością, choć jego cena sprawia ból głowy nie jednej osobie, w związku z tym pojawia się pytanie o to, jak zrobić masło z mleka, śmietany, awokado i klarowane?

Sprawdź również – jak zrobić slime?

Takie działania, jak sprowadzanie różnych produktów oraz dań z całego świata jest już normą. Kiedyś, nieznane produkty wzbudzały zaciekawienie, ale także strach. Bo to, co było inne, kojarzyło się nie zawsze dobrze. Zwłaszcza że wygląd niektórych owoców czy warzyw nie zachęca do spróbowania. Dopiero po obraniu można poznać ich walory smakowe. 

Produktów sprowadzonych z różnych zakątków świata jest wiele, my w dzisiejszym artykule skupiamy swoją uwagę na surowcu pochodzącym z Indii. Nie każdy wie, że to właśnie Indie są jego ojczystym krajem. Konkretne mamy na myśli masło klarowane. Specjalnie dla Was opisujemy, jak zrobić masło klarowane, domowe masło klarowane. 

Przedstawiamy różne sposoby na przygotowanie masła z mleka, śmietany oraz z awokado. Masło domowe, jak wygląda proces jego przygotowania? 

Jak zrobić masło klarowane?

W takim razie, jak zrobić masło klarowane i na co zwrócić uwagę podczas tego procesu? Masło klarowane jest w naszym kraju już od dawna, jednak nie jest tak popularne, jak olej czy zwykłe masło. Masło klarowane zdaniem dietetyków jest zdrowsze. Podczas smażenia nie wytwarza szkodliwych substancji. W związku z tym warto go używać, zwłaszcza jeżeli zrobicie samodzielnie masło klarowane. 

To, jak zrobić masło klarowane może Was zaskoczyć, ponieważ metoda jest banalnie prosta. Ważne jest, aby zachować prawidłową kolejność oraz wybrać dobre składniki. Masło klarowane przygotowuje się ze zwykłego masła, jednak uważajcie na skład masła, które będziecie chcieli kupić. Musi być w 100% naturalnym produktem, a nie tanim miksem. 

Przygotowanie masła klarowanego należy rozpocząć od pokrojonego masła w kostkę i umieszczeniu w garnku o grubym dnie. Następnie potrzebna będzie cierpliwość, ponieważ masło należy podgrzewać w niskiej temperaturze, bez mieszania. 

Po doprowadzeniu masła do wrzenia na powierzchni będzie widoczna biała piana. Teraz należy obserwować gotujące się masło i czekać, aż cała woda z niego wyparuje. Proces trwa od 15 do 30 minut w zależności od ilości rozpuszczanego masła. 

Jak zrobić domowe masło z mleka, śmietany, awokado i klarowane

Jeżeli nasza mikstura została już pozbawiona wody, pianę, które się zebrała, trzeba zdjąć i oczywiście wyłączyć palnik, kończąc proces podgrzewania. 

Po odstawieniu garnka na blat musicie poczekać, żeby masło oddzieliło się od białka. Będzie widoczna różnica, ponieważ klarowane masło będzie miało złocisty kolor, a białko będzie znacznie jaśniejsze. 

Zrobienie masła klarowanego wymaga jeszcze przecedzenia przez gazę. Po przelaniu gotowego klarowanego masła do słoiczka należy poczekać, aż całkowicie wystygnie. Dopiero wtedy można je zakryć. 

Jak sami widzicie zrobienie masła klarowanego, nie jest trudne, wymaga jedynie uzbrojenia się w cierpliwość. 

Nie tylko masło klarowane możecie samodzielnie zrobić w domu, ale także to, które jest używane do smarowania oraz gotowania. Zwykłe masło można zrobić z kilku składników. Poniżej opisujemy jak zrobić domowe masło, z mleka, ze śmietany i z awokado. 

Jak zrobić domowe masło?

Na co zwrócić uwagę podczas tworzenia domowego masła? Domowe, naturalne produkty są znacznie zdrowsze niż te kupowane. Możecie oczywiście kupować produkty eko, jednak ta żywność jest znacznie droższa. Przygotowanie większości produktów w domu jest dużo tańsze, ale wymaga czasu, którego najczęściej nam brakuje. Jak zrobić domowe masło?

W domu możecie robić soki, dżemy, przeciery, makarony, różne pasty do smarowania oraz masło. To, jak zrobicie domowe masło, jest kwestią waszego gustu smakowego. Macie kilka opcji surowców, z których zrobicie domowe masło. 

Ważne jest, aby przy robieniu domowego masła uzbroić się w cierpliwość oraz aby wybrać produkty dobrej jakości. Poniżej opisujemy jak zrobić masło z mleka, śmietany oraz awokado. 

Jak zrobić masło z mleka?

Mleko jest produktem o szerokim zastosowaniu. Możemy je spożywać w płynnej postaci na ciepło lub surowo, możemy go wykorzystać do zrobienia budyniu, puddingu, różnych kremów do ciast oraz do zrobienia masła.

Zrobienie masła z mleka polega na czasochłonnej, ale prostej procedurze. Mleko musimy odstawić w chłodne miejsce na około tydzień. W tym czasie dobrze jest kontrolować jego wygląd. Jeżeli na powierzchni mleka pojawi się gruby kożuch to znak, że możemy rozpocząć robienie masła z mleka.

 

Jak zrobić domowe masło z mleka, śmietany, awokado i klarowane

Robiąc masło z mleka, powstałą warstwę na powierzchni mleka zbieramy i przenosimy do miski. Następnie robotem ręcznym rozpoczynamy ubijanie. Ważne, aby robić to na niskich obrotach. Moment, w którym masło z mleka będzie gotowe, zauważymy, ponieważ zaczną się pojawiać grudki o lekko żółtym kolorze. To właśnie będzie masło z mleka. 

Jak zrobić masło ze śmietany?

Zrobienie masła ze śmietany będzie prostsze od masła z mleka. Do tego masła będzie potrzebna słodka śmietana, czyli 30% lub 36%. To jak będziecie robili masło ze śmietany, zależy od Was. Możecie wybrać tradycyjny ubijak do masła, jednak ta opcja wymaga długiego czasu ubijania. Drugim, obecnym oraz szybszym sposobem jest ubijanie masła ze śmietany w mikserze. 

Aby zrobić masło ze śmietany w mikserze, umieszczacie ją w misce i na średnich obrotach zaczynacie ubijać. Po chwili, jak śmietana zacznie się lekko pienić, należy zwiększyć obroty. Masło będzie gotowe jak śmietana zacznie przypominać serwatkę, lub zważoną śmietanę. 

Uzyskaną masę należy przelać przez gazę i masło, które uzyskamy, przełożyć do maselniczki formując kostkę. 

Jak zrobić masło z awokado?

Zrobienie masła z awokado pomimo jego pochodzenia należy do najprostszych zadań. Do tego zadania potrzeby będzie malakser, awokado, cytryna oraz sól. Zrobienie masła z awokado rozpoczynamy od usunięcia pestki oraz skóry awokado. 
Robiąc masło z awokado w malakserze, umieszczamy sok z cytryny, obrane awokado oraz sól. Całość należy zmiksować na gładką masę. Tak właśnie robimy masło z awokado.

Reklama